Notícies

CIBERVIOLÈNCIA DE GÈNERE

La ràpida expansió d’internet i dels dispositius mòbils, ha provocat que en els últims anys ens trobem amb nous mecanismes d’exercir  violència de gènere. Segons l’informe de les Nacions Unides “Combatir la violencia en línea contra las mujeres y las niñas: Una llamada de atención al mundo”, un 73% de les dones del món han experimentat algun tipus de violència online o ha estat exposada a ella. El sexting, el ciberassetjament, extorsions, etc… Són les formes habituals de violència que afecten nenes, adolescents i dones adultes.

Però avui m’agradaria parlar del que hi ha darrere de tot això: un  assaig molt recent adverteix que la violència de gènere és avui un component “estructural” dins dels territoris digitals. Totes les estructures heteropatriarcals i els mecanismes de control que fluctuen dins de la nostra societat, amb el temps s’han acabat traslladant al món virtual convertint aquest espai en una reproducció més del que viuen les dones en el món real.

Quants acudits, memes, vídeos o missatges circulen actualment a les xarxes socials i en altres mitjans digitals que prenen a la dona com a objecte per provocar o menysprear la condició de gènere? Simplement, donant un cop d’ull a les notícies podem trobar una gran quantitat de crítiques cap a dones sobre com viuen, què fan i com ho fan o podem trobar usuaris d’aquestes plataformes que aprofiten l’anonimat per dir la seva opinió de forma ofensiva, fomentant d’aquesta manera un discurs violent o sexista per validar i perpetuar aquestes estructures a través de la sexualització, invisibilització, discriminació i victimització de la dona.

De casos en podria dir molts, com el de  Maca Sánchez futbolista argentina que no ha parat de rebre amenaces de mort per visibilitzar i promoure el futbol femení o Anita Sarkeesian que ha rebut amenaces per denunciar la discriminació que pateixen les dones en el món dels videojocs, o Loreto Ballesteros que per fer un tuit sobre la sexualització de les dones, ha rebut tantes amenaces que ha hagut de tancar el seu compte. No és necessari ser famós per afrontar la violència d’un post i tampoc és necessari ser dona; qualsevol persona que té accés a una xarxa social pot ser víctima d’agressions perquè com a espai virtual on participa molta gent, la possibilitat de discrepàncies està present.

És per això que és important que com a societat ens sensibilitzem i conscienciem per poder ser crítics quan ens trobem un post, meme o qualsevol forma de violència digital que està perjudicant  qualsevol col·lectiu. Molt sovint resulta complicat identificar què és una expressió violenta o no: no sempre és un insult, pot ser un meme, una opinió amb humor i sarcasme… Tots aquests formats poden dificultar que la comunitat detecti la violència implícita: un meme no sembla que comporti la mateixa intenció que un hashtag que posi: #feminazis #apestasahomosexual, però totes aquestes manifestacions formen part d’una piràmide en la qual, cap nivell hauria de ser obviat: les burles, memes o bromes, són la base de les expressions més radicals.

Eulàlia León, coordinadora del servei d’acompanyament a joves i famíles

Article publicat a El Cugatenc el 9 de setembre de 2020